2016-01-24

Utdelningsstrategi som pensionssparande - strategisk allokering

Bloggen näst mest populära inslag hittills är det om utdelningsstrategi som pensionssparande så jag tänkte att en uppföljare kanske skulle uppskattas.

Sedan jag skrev inlägget så har man blivit (förhoppningsvis) klokare och fått lite nya influenser.

Det startade med ett grymt inlägg från bloggaren Långsiktig Investering som innehöll en tabell med upptrappning av direktavkastning och minskad utdelningstillväxt över tiden.

Sen insåg jag att jag hade konceptet mitt framför näsan i ett av mina utvecklingsteam jag jobbar i dagligdags.

Så vad handlar det då om?

Jo, desto närmare "utbetalning" man kommer, det vill säga den dagen när man slutar spara och börjar behålla utdelningarna så kan det vara en fördel om man växlat innehav till stor vikt High Yield istället för Dividend Growth då man vill ha så stora utdelningar som möjligt och utdelningstillväxten är mindre intressant.

Vanligtvis i en fondförsäkring så är generationsfonder och generationsportföljer uppbyggda så att man ökar andelen räntefonder beroende på hur långt det är kvar till pensionen. Man "säkrar" pengar som snart ska betalas ut.

För ett utdelningsbaserat (pensions)sparande så är en tanke att man inte ska behöva sälja av aktierna utan att utdelningarna ska omvandlas till utbetalningar istället för att återinvesteras.

Jag tror att vid lång sparhorisont så ska man ha stor andel Dividend Growth för att sedan växla om till High Yield desto närmare utbetalning man kommer.

Tid till utbetalningDividend GrowthHigh YieldGrowthYieldTotalt
>2590%10%7.7%0.9%8.5%
20-2575%25%6.4%2.1%8.5%
15-2050%50%4.3%4.3%8.5%
10-1540%60%3.4%5.1%8.5%
5-1030%70%2.6%6.0%8.5%
<520%80%1.7%6.8%8.5%
>015%85%1.3%7.2%8.5%

Ovan är ett förslag till allokering mellan aktietyperna beroende hur lång tid man har kvar innan man slår om från sparande till utbetalning.

Det kan vara lämpligt att ligga kvar med en viss andel utdelningstillväxt även vid påbörjad utbetalning så att man får ett visst skydd mot inflationen i alla fall.

Givet att man inte säljer av några aktier så får man ändå över 7% av värdet utbetalt varje år vilket motsvarar ca 14 års utbetalning i en vanlig pensionsförsäkring.

Det fina med utdelningskonceptet är dock att utbetalningen blir livsvarig givet att ingen aktie minskar eller ställer in utdelningarna!

Normalt så räknar pensionsbolagen med ca 23 års livslängd vid livsvarig utbetalning, vilket motsvarar ca 4,3% av värdet som ska utbetalas varje år (exklusive eventuell ränteuppräkning) så en utdelningsportfölj med High Yield kanske inte är så dumt i jämförelse.

Vill man ha högre utbetalningsbelopp än 7% samt inte lämna något värde i arv efter sig så kan sälja av lite utöver utdelningarna men då minskar även storleken på de sistnämnda givetvis.

Man ska nog se sin utdelningsportfölj som ett komplement till sina andra pensionsdelar och beroende på vilken pension man får enligt prognos så kan man anpassa sparandet därefter.

Använder man min sparkalkylator de luxe så ger 100 000 i startkapital och månadssparande på 1000 kr en utdelning på 6 200 kr / månad (ej hänsyn tagen till inflation) efter 20 års sparande.
Oavsett syfte så lär en utdelningsportfölj ge en större frihet och flexibilitet utifrån dess storlek och man kan se fram emot ålders höst med stor tillförsikt.

Är det så här enkelt?

High Yield-konceptet är den svaga punkten då den är relativt oprövad och kommer den att funka över tiden?

Min portfölj Bil2020 är uppbyggd med High Yield-aktier i huvudsak och direktavkastar 8,5%.

Konceptet påbörjades i höstas så om vi mäter utvecklingen från 1:a september så ser det ut så här:


Efter en så kort mätperiod är det svårt att dra stora slutsatser men helt klart är att den stod emot januaridippen bra relativt sett.

Vad tror ni om konceptet med utdelningsportfölj som pensionssparande?

För bra för att vara sant?

11 kommentarer:

  1. Jag har sakta men säkert insett att, regelbundet sparande, återinvesterade utdelningar och tålamod vad gäller en hyggligt ihopsatt aktieportfölj bestående av utdelningsbolag, jag i slutändan kan betrakta pensionssystemet (allmän pension, PPM, tjänstepension, privat pensionssparande) som en ren bonus den dag jag går i pension... Tack vare kraften i "Compounding Interest" - världens åttonde underverk!

    Tjo!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för kommentar!

      Är det så här enkelt?

      Radera
  2. Hej Stefan,

    Det här verkar ju bra, men en fundering, vilka eller vilket tjänstepensionsbolag erbjuder möjligheten att använda sin tjänstepensionsförsäkring som utdelningsportfölj när man väl skall börja plocka ut sin tjänstepension.

    Hos t ex Avanza är kravet för att få starta utbetalningar från tjänstepensionsförsäkringen att man omvandlar alla aktieinnehav till fonder, eftersom tjäntepensionsförsäkringen vid utbetalningstillfället över till att bli en fondförsäkring. Vilket innebär att hela resonemanget med att endast plocka ut aktieutdelningar från sin tjänstepensionsdepå helt faller. Endast sättet att få ut några pengar från tjänstepensionsförsäkringen är att sälja alla aktier och ha innestående likvider, eller fonder.

    Eller har jag missat något?

    Se avsnittet om utbetalningar av pension hos Avanza på:

    Klistrar in stycket här nedan:

    https://www.avanza.se/pension/oversikt/tjanstepension/tjanstepension-regler-priser.html

    "
    Vid utbetalningstillfället blir pensionsförsäkringen i enlighet med försäkringsvillkoren en fondförsäkring vilket innebär att försäkringskapitalet endast får vara placerat i de fonder som från tid till annan ingår i Bankens utbud. Om placering i fonder inte skett inom 5 bankdagar efter omvandling till fondförsäkring placerar Pension likvida medel i Lannebo fonder AB Likviditet."

    "
    Tillåten placering för fondförsäkring under utbetalning
    Tillåten placering för fondförsäkring under utbetalningstid, se fondutbud. Om placering i fonder inte skett inom 5 bankdagar efter omvandling till fondförsäkring placerar Avanza Pension likvida medel i Lannebo fonder AB Likviditet.
    "

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för kommentar och bra funderingar!

      Min tanke med exemplet ovan och mina andra inlägg i ämnet är att man använder Kapitalförsäkring och även om den erbjuder möjligheter till periodiska utdelningar så kanske det blir bättre om man beställer manuella återköp vid behov när det är dags för utbetalning.

      Att Avanza byter till fondförsäkring för tjänstepension vid utbetalningstillfället är för att reglerna för utbetalning är enklare än för traditionell/depå gissar jag.

      Hos Nordnet finns en möjlighet att ligga kvar i traditionell/depå vid utdelningstillfället i teorin åtminstone men då blir det speciella villkor de första 3-5 åren av utbetalningar och ganska små utbetalningsbelopp.

      Radera
  3. Hej,

    Räknar Avanzagrafen med utdelningar?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra fråga, det har jag utgått från hela tiden men jag kunde inte hitta exakt information på sajten, någon läsare som vet?

      Radera
    2. Efter lite googling så verkar det som utdelningar är inkluderade i grafen, hade varit märkligt annars.

      Radera
  4. Frågan är om man behöver vikta om :-) Köper man ett dividend growth-bolag idag kanske det är mer moget om 10-15 och automatiskt blir en high yield? Bara en tanke... kanske finns det bolag man kan köpa som uppfyller hela strategin. Jag menar, vissa av dagens high yield var kanske dividend growth för 15 år sedan?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske det även om klassiska Dividend Growth som Coca Cola, MCD och 3M tycks hålla sig i kategorin länge men kanske inte för alltid?

      När man närmar sig utbetalning så får man väl se över respektive innehavs direktavkastning och se vilka som har tillräckligt stor yield.

      Tack för kommentar!

      Radera
  5. Hej! Tänkte höra om du har spartips till barnen. Vill starta ett barnspar där barnen får ett aktiesparande som de sedan kan bygga vidare själva på. Jag vill själv bestämma när jag lämnar över sparandet till barne tex vid 21 års ålder. Är KFbarnspar det bästa? Får lite olika bud från Handelsbanken och Avanza.

    Tack för jättebra blogg! Med vänlig hälsning, Jenny

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så mycket för feedback!

      KF Barnspar är det bästa enligt mig och då hos Nordnet eller Avanza om du ska spara i aktier. Jag har skrivit ett inlägg om just barnspar utifall du vill veta mer.

      Lycka till!

      Radera